Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM LOODS
Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM LOODS
24 februari 2020
Interview white label coffee

Roast Masters™ 2019-winnaars white label coffee blikken terug op de wedstrijd, de winst en de koffiereis.. 

 

De Amsterdamse koffiebranderij  white label coffee sleepte vorig jaar de allereerste Roast Masters™-titel in de wacht. Daarmee speelden ze zich niet alleen nationaal en internationaal in de kijker, ook wonnen ze een koffiereis naar Colombia. Winnaars Wouter Andeweg, Halil Turan en Sebas Geistdorfer vertellen er over. 

Voor het debuut van Roast Masters™ werden jullie gevraagd een blend samen te stellen, maar dit past eigenlijk niet in jullie visie toch? 

Klopt! Wij geloven heilig in transparantie bij het eerlijk verhandelen van koffie. Dat kan via direct trade of via importeurs, die onze visie delen. Een van de redenen waarom wij alleen single origins aanbieden is om een podium te bieden aan boerderijen en coöperaties die iets heel moois neerzetten. Daarnaast vinden wij het als branders belangrijk dat je uit onze koffie makkelijk de juiste smaken extraheert. Dit proces is voor elke koffie anders, wat het voor ons een logische keuze maakt om koffies niet te mengen.

200101-wouterandeweg206-(1).jpg

200101-wouterandeweg196.jpg

Dit is niet jullie enige opvallende trademark. Jullie branden met white label coffee tegenwoordig alleen maar omni-roast. Vanwaar deze shift?

Jaren geleden zijn we begonnen met het testen van onze espressobranding als filter en onze filterbranding als espresso. Toen ontdekten we dat de smaak van een branding – filter of espresso – op eenzelfde manier onaangenaam kan zijn. Sindsdien richten we ons meer op de ‘oplosbaarheid van koffie’ en zo ontwikkelden een stijl van branden die het karakter van de koffie het beste laat uitkomen, ongeacht de zetmethode.
  
Hoe was jullie Colombia-reis, die jullie hebben gewonnen met Roast Masters™?

Heel mooi! Wij hebben verschillende koffieproducenten bezocht. Het hoogtepunt was Carmen Cecilia Montoya Patiño in Los Pinos. Haar boerderij ligt heel afgelegen in de bergen van Urrao, ten westen van de stad Medellín, op een extreme hoogte van 2040 meter boven zeeniveau. Hier komt de caturra vandaan waarmee wij Roast Masters™ hebben gewonnen. Afgesloten van de buitenwereld produceert Carmen hier verschillende prijswinnende koffies. Een van haar koffies werd in de Cup of Excellence Colombia bekroond met een score van 91,31! Dat is misschien wel de hoogste score ooit gegeven aan niet-gesha koffie in Colombia. 

200101-wouterandeweg199.jpg

200101-wouterandeweg187.jpg

Jullie hebben waarschijnlijk flink wat koffies gecupt. Welke is jullie het meest bijgebleven?

We hebben eigenlijk alleen bij de familie Osorio gecupt. Daar stond wel een heel divers aanbod aan variëteiten op tafel. Een achtbaan van smaken! We vonden de hybridevariëteit tabi van Finca San Jose het beste. Het is een heel gebalanceerde koffie vol umamismaken, zoals zeewier. Daarnaast stond er een pink bourbon op tafel met een uitgesproken zoete nasmaak en een natural wush wush met een aangename fermentatiesmaak, een beetje zoals kombucha.

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Aillio
La Marzocco
Alpro
Roemah Indonesia
Sanremo
Monin
Packiro
Sucafina Specialty
5THWAVE MAGAZINE
World Coffee Portal
koffieTcacao magazine
© 2025 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks