Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM LOODS
Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM LOODS
21 december 2020
5 vragen aan Bas Burghoorn
 

Met Bas Burghoorn blikken we terug op een jaar van overleven in tijden van corona. De mede-eigenaar van Single Estate Coffee Roasters, dat recent een eigen koffiebar opende in Den Haag, zag onrust, onzekerheid, creativiteit, veerkracht en nieuwe ontwikkelingen voorbijkomen in de markt. “We hebben door corona sectorbreed een flinke deuk opgelopen, maar met de hoop en het vertrouwen dat ook dit een keer voorbijgaat, denk ik dat we er na de crisis sterker uitkomen.”


Hoe ga je om met een jaar waarin veel van je klanten, en jullie zelf ook, vaak dicht moeten?
“2020 is natuurlijk een vreselijk jaar in veel opzichten. Toen we de brander in maart uit moesten zetten, omdat al onze klanten hun deuren moesten sluiten, maakte ik me echt zorgen. Niet per sé om ons, maar om hen. Het heeft me dan ook verbaasd dat zoveel energie en creativiteit (en overheidssteun) ervoor heeft gezorgd dat ze er tot nu toe bijna allemaal nog zijn. Het is verder ook interessant om te zien hoe de markt zich ontwikkelt. Met name het thuissegment is geëxplodeerd. Zonder de crisis hadden we nooit bepaalde stappen, zoals het lanceren van een koffieabonnement, kunnen maken óf nu al gemaakt. Wat me momenteel wel echt zorgen baart, is hoe de koffieboeren uit deze crisis komen. De producenten kampen natuurlijk al met veel uitdagingen, zoals klimaatverandering. Persoonlijk hebben we geprobeerd zoveel mogelijk bij onze leveranciers af te nemen, maar het waren wel kleinere hoeveelheden dan normaal doordat onze verkoop natuurlijk ook terugliep.” 

Hoe is die thuismarkt veranderd? 
“Met alle thuiswerkers is in de eerste plaats het volume groter geworden, maar ook de behoefte naar kwaliteit voor koffie thuis is toegenomen. Waar mensen voorheen naar een koffiebarretje gingen, zijn veel nu op hun eigen voorzieningen aangewezen. De vraag naar filterkoffie-tools, espressomachines voor thuis en natuurlijk versgebrande koffiebonen is hiermee enorm omhoog geschoten. Én veel mensen besteden in de crisis meer geld aan luxe producten voor zichzelf. We hebben daar snel op ingespeeld door koffie-abonnementen en een betere logistiek voor consumenten op te zetten. Ook nieuw is dat mensen nu ook voor thuismachines bij ons terechtkunnen.”



Hoe zorg je ervoor dat jullie koffie overal goed wordt gezet?
“Eén van de allerbelangrijkste dingen daarin, is verwachting en bereidheid. Wanneer een klant verwacht dat het allemaal vanzelf gaat, komt het niet goed. Hij moet bereid zijn energie in koffie te steken en dan zijn wij er om te helpen. Onze eigen bar in Den Haag heeft daar het afgelopen jaar enorm bij geholpen om een voorbeeld te stellen; mensen zien wat we er voor doen om een mooi product neer te zetten en weten beter wat ze kunnen verwachten.We hebben een topteam van gepassioneerde koffieliefhebbers, die elke dag klanten inspireren en helpen hun doel te bereiken. Prachtig toch?!”
 
Hanteren jullie een bepaald brandprofiel, en hoe is jullie stijl van branden met de jaren veranderd?
“Voor een deel van het assortiment draait het al jaren met name om body en zoetheid. De afgelopen jaren hebben we steeds meer de focus kunnen leggen op seasonals, die we wat lichter branden om nog meer de origine te benadrukken. Door gebruik te maken van andere technieken met de Loring-brander, worden koffies wat cleaner en frisser. Ik denk dat we hierdoor een betere balans gevonden hebben tussen het benadrukken van de fruitige tonen van de koffie en het bewaren van de zoetheid en body.”



Hoe transparant is jullie koffieketen?
“Zonder corona hadden we dit jaar voor het eerst een transparency report gepubliceerd, juist om aan te geven hoe we werken en meer gestructureerd inzicht te geven in onze sourcing strategie. Maar omdat dit toch een beetje een gek jaar was, hebben we besloten de publicatie uit stellen naar volgend jaar. In het rapport komt bijvoorbeeld naar voren dat 85 procent van onze koffies direct trade zijn. Inmiddels een beetje een containerbegrip, maar voor ons betekent dit dat we de plantage hebben bezocht en direct aan de producent afrekenen. We kennen in bijna alle gevallen de boeren persoonlijk en weten precies hoe ze werken. Onze klanten weten dat ook. Andere interessante punten uit het rapport: 38 procent (!) van onze wholesale verkoopprijs gaat direct terug naar de boer en gemiddeld betaalden we vorig jaar 200 procent van de gemiddelde marktprijs. Dat is een serieuze impact, die in lijn is met onze duurzaamheidsstrategie.” 
 
Dit artikel werd geproduceerd in samenwerking met koffieTcacao magazine.

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Aillio
La Marzocco
Alpro
Roemah Indonesia
Sanremo
Monin
Packiro
Sucafina Specialty
5THWAVE MAGAZINE
World Coffee Portal
koffieTcacao magazine
© 2025 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks