Dutch Barista Championships
Presteren onder druk
'Wat is je drukste dag, vraag ik dan aan onze klanten. Zaterdag? Ok, kom ik een dagje knallen achter de machine.' Finalist Wendelien Verver, brander en inkoper van Single Estate Coffee, neemt de voorbereiding voor de prestigieuze Dutch Barista Championships behoorlijk serieus. Ze oefent zelfs op haar vrije dagen op het maken van de perfecte kop koffie. Niet zo gek, want slechts zes Nederlandse barista's zullen tijdens dit kampioenschap presteren onder druk (kenners weten: tussen de 8 en 9 bar): het maken van vier identieke cappuccino’s, espresso’s en eigen creaties, die door een vakjury worden beoordeeld.
Verver lacht. 'Als je vraagt wat mijn favoriete ronde is, dan is dat eigenlijk alsof je vraagt aan een moeder welke dochter ze het liefst vindt. Maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik de espresso. Hoewel melkschuim leuk is, gaat het uiteindelijk om de boon. Wat doet de extractie daarvan nu met bepaalde smaken? Jij bent in control met wat je eruit haalt, benoemd en belicht. Ik ben, net als de meeste wedstrijdbarista's denk ik, echt een purist als het op koffie aankomt. Daardoor heb ik een soort haat-liefde verhouding met de signature-drink van de wedstrijd. Het toevoegen van de juiste smaken is leuk, maar het brengt je wel steeds verder weg van datgene waar je als barista zo van houdt: de smaak van de koffieboon.
Er zijn zes finalisten op 18 maart 2016: Merijn Gijsbers, Esther Maasdam, Jesper van Stek, Wendelien Verver, Lex Wenneker en Vincent Zwaan. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het World Barista Championship 2016, in Dublin, Ierland.
Dutch Brewerscup
Filteren op juiste smaak
Tijdens de Dutch Brewerscup zullen barista’s een keur aan filtermethodes op de weegschaal leggen. Traditionele methoden zullen zich meten met nieuwe technieken, waaronder Chemex, Hario V60 en de French press.
Of een combinatie daarvan. Zo won Rob Kerkhoff van Keen Coffee vorig jaar met zijn zelf ontwikkelde methode, de polished pressed immersion. Kerkhoff: “Bij het cuppen proef je alle smaken die de koffie in zich heeft, maar het is niet heel clean. Je proeft altijd wat sediment. Met onze techniek, een Espro Press met tussen de twee microfilters een chemex papier, krijg je de finesse van filterkoffie, maar de volledige smaak zoals bij het cuppen.”
Met zijn koffie werd hij vijfde op de wereldkampioenschappen. Kerkhoff: “Koffie bevat vele smaken en aroma's en dit komt omdat koffie een fruitsoort is. Een filterkoffie heeft een meer delicate smaak, het is zeker niet bitter. Het mooie aan deze zetmethode is dat iedereen hem kan kopiëren. Dus laat jezelf verrassen! Als je eenmaal filterkoffie hebt geprobeerd, dan wil je niet meer anders.”
Dutch Cup Taster
Goede smaak verklaren
'De Barista Championships zijn natuurlijk by far de meest bekende. Maar cuptasting wordt steeds populairder, al lijkt dat niet zo voor de hand liggend. Het leuke van cuptasting is dat het minder abstract is, er zit een soort gaming-aspect aan, vanwege de klok die tikt.' SCAE Coordinator en eigenaar van Doppio Espresso Peter van Eijl legt uit hoe tijdens de Dutch Cup Tasting Championships barista’s en branders strijden om diegene te zijn die kan proeven wat de koffiedrinker niet doorheeft, maar waar hij wel het verschil merkt. Uiteindelijk mag diegene die feilloos de verschillende koffiesoorten kan onderscheiden, zich Dutch Cup Taster kampioen noemen.
Waarom zou je dat willen? Van Eijl: 'De kampioen bewijst dat hij de smaakdifferentiaties kan onderscheiden. Als je sensorisch supergoed bent, maakt dat het selectieproces makkelijker.'
Sensorisch supergoed, daar valt de inkoper van Boot Koffie, Yoeri Joosten, wel onder. Drie jaar op rij heeft hij zich de Dutch Cuptaster mogen noemen, en werd hij op de World Cup in Melbourne vierde en in Götenberg derde. Joosten: 'Ja, natuurlijk wordt het ook dit jaar een uitdaging. Mensen verwachten veel van je. Ik hoop dat het dit jaar weer gaat lukken, maar de andere spelers zitten ook niet stil. Cuptasting waarborgt kwaliteit. Als we met zijn alleen beweren dat het zo goed is, moeten we wel kunnen proeven en uitleggen wáárom het zo goed is.'