Ik hoor het vaak van mensen.
“Thuis drinken we altijd filterkoffie (of Senseo, Nespresso of instant), maar espresso is natuurlijk veel beter.”
Geschreven door Cerianne Bury
Geschreven door Cerianne Bury
Ik hoor het vaak van mensen.
“Thuis drinken we altijd filterkoffie (of Senseo, Nespresso of instant), maar espresso is natuurlijk veel beter.”
Beter dan thuis
Veel mensen denken dat de koffie buitenshuis beter wordt gezet dan thuis, per definitie. Bijna alle horecazaken hebben een espressomachine, dus dat zal wel goed zijn.
Deze trend is weer langzaam aan het veranderen. Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat filterkoffie ook weer mag (mits het ‘slow coffee’ heet).
Oftewel filterkoffie gezet met esthetisch verantwoorde zetsystemen, zoals je oma ze had, maar dan duur. Met bijvoorbeeld een Chemex, uitgevonden in 1941.
Espresso is niet beter, wel anders
Er zijn veel waanzinnige uitspraken in koffie. Het concept dat één zetmethode beter zou smaken dan een andere is er een van.
Waar het eigenlijk om moet draaien, is welke zetmethode past bij jouw smaakvoorkeur of koffie die je gebruikt?
Afhankelijk van welke methode je kiest, krijg je een ander smaakresultaat.
Meer of minder body?
Een zetmethode met een metaalfilter, zoals een Cafetière, geeft meer body aan je koffie. Een methode met een dikker papieren filter, zoals een Chemex, geeft juist een dunnere body.
(Geen idee waar ik het over heb? Vergelijk het mondgevoel van melk en water. Melk is dikker en heeft dus een volle body, terwijl water dunner voelt.)
Espresso: intense bonbon
Een espressomachine vervormt de smaak van de bonen altijd en geeft een intensere, maar vaak ook zuurdere smaak aan je koffie. Terwijl een filterkoffie vaak meer ruimte geeft aan de smaak van de koffie zoals hij is.
Dit is ook de reden waarom koffiebonen anders zijn gebrand voor verschillende methodes. Espresso-bonen zijn vaak iets donkerder om het zure weg te nemen, terwijl filterbonen lichter zijn om de natuurlijke smaak van de bonen zelf beter naar voren te laten komen.
Heb je meer zin in een intense bonbon met een eindeloze nasmaak, kies je espresso. Wil je liever iets lichters, dan neem je filter. Welk systeem van de twee nu beter is? Geen van beide dus.
Volgende keer de waanzinnige uitdrukking ‘Dure koffie is beter en betere koffie is duurder’.
Cerianne Bury werkt sinds 2004 met koffie. Momenteel werkt ze bij Trabocca als Quality Coördinator.
Meer Cerianne:
Coffee Strides